Kepta avienos koja su česnaku, rozmarinu ir vienu slaptu ingredientu



Kepta avienos koja su rozmarinu ir česnaku yra vienas iš trijų klasikinių sekmadienio pietų patiekalų angliškoje užeigoje (likusi dalis yra kepta jautiena (roastbeaf) ir ant grotelių kepta vištiena). Receptas yra naudingas maksimaliam paprastumui: paimkite avienos koją, druską ir pipirus ir įdėkite į orkaitę, kol iškeps, ir patiekite su kokiu nors paprastu garnyru - bus skanu su viskuo. Ruošdami avienos koją  atliksime nedideles šio pagrindinio recepto modifikacijas: pirmiausia kepsime koją ilgai ir žemiausioje temperatūroje, kad mėsa būtų kuo minkštesnė.

Be to, mes ją įdarysime ne tik klasikiniu česnako ir rozmarino deriniu, bet ir ančiuviais. Nenustebkite, tai labai garsus receptas – vien tik Jamie Oliver turi vaizdo įrašą, kuriame yra surinkta beveik du milijonai peržiūrų. Ttai yra vienas populiariausių vaizdo įrašų jo YouTube kanale. Reikalas yra tas, kad ančiuviai visai nereikalingi žuvies skoniui išgauti. Jie čia veikia kaip umami šaltinis, visų kitų atspalvių stiprintuvas. Akivaizdu, kad ančiuviai ne visiems patinka, kai kuriems jie yra visiškai bjaurūs, tačiau būkite tikri, kad bus neįmanoma aptikti net ančiuvių skonio ar kvapo užuominų, jie visiškai ištirps. Mes išbandėme su ančiuviufobais. 



Taigi, jums reikės: apie du kilogramus avienos kojos arba mentės. Kelios valandos prieš kepimą koją reikia išimti iš šaldytuvo, kad mėsa tolygiai pasiektų kambario temperatūrą. Nuo paviršiaus reikia nupjauti plėvelės perteklių ir riebalus, bet ne visus – leiskite jiems šiek tiek pasilikti, kad mėsa neišdžiūtų.

Pirmiausia reikia apkepti iki plutos. Kam? Trumpas atsakymas – dėl skonio (o čia yra ilgas atsakymas). Bet tokio dydžio mėsos gabalėlis į keptuvę netilps, todėl prieš užpildant ją geriau įdėti po orkaitės grotelėmis (griliu), pašildytomis iki maksimalios temperatūros, kol ant mėsos pasirodys pluta. Iškart po to reikia jį išimti, bet nereikia išjungti orkaitės, o tiesiog įjungti 100–110 laipsnių temperatūrą įprastu režimu (ne konvekcija, ji išdžiovins mėsą). Taip pat yra radikalesnis variantas – paimkite dujų degiklį, labiausiai paplitusią butano degiklį, kuris parduodamas bet kuriame namų ūkyje, ir mėsą paprasčiausiai sudeginkite iš visų pusių iki lengvos plutos. Žinoma, reikia laikytis visų priešgaisrinės saugos priemonių. 

Kai pluta bus paruošta ir orkaitė sušils, pradėkite įdaryti mėsą. Jums reikės poros rozmarino šakelių, 5-6 didelių česnako skiltelių ir apie 10 ančiuvių. Žuvį reikia smulkiai supjaustyti, česnaką supjaustyti griežinėliais, o rozmariną – atskiromis šakelėmis. Dabar plonu peiliu mėsoje padarykite skyles ir įstumkite į jas susmulkintų ančiuvių. Po jų seka česnako skiltelė, užsidarome rozmarino šakele, kuri šiek tiek išsikiša į išorę. Atstumas tarp skylių yra apie 4-5 cm. Pabandykite tai padaryti ne chaotiškai, o palei įsivaizduojamo rombinio tinklelio mazgus - taip patiekiant rezultatas atrodys gražiau.

Dabar mėsos paviršių galite patepti trupučiu ančiuvių aliejaus ir pipirų. Nereikia druskos! Patys ančiuviai yra labai sūrūs. Įdėkite koją į orkaitę ant grotelių virš padėklo ar kepimo skardos, uždenkite folija ant viršaus ir palikite ją maždaug šešias valandas (planuokite taip, kad po to iki patiekimo liktų apie valandą). Kartkartėmis surinkite keptuvėje susikaupusius riebalus ir užpilkite ant kojos.

Kol mėsa kepa, papuoškite garnyrą. Paimkite svarą Briuselio kopūstų ir 5-6 vidutines morkas. Kopūstus perpjaukite pusiau, o morkas – išilgai arba ketvirčiais. Glazūrą Briuselio kopūstams gaminkite iš sojos padažo su medumi, o morkoms – iš maltų kmynų, paprikos ir cukraus sirupo (idealu, jei turite cukranendrių cukraus) arba melasos. Daržoves tolygiai aptepkite glajumi ir padėkite ant kepimo skardos ant kepimo pergamento. Geriau ant atskirų kepimo skardų, jei orkaitėje yra pakankamai vietos, o jei ne, padėkite jas ant atskirų pusių, kad glajus nesimaišytų.

Taip pat ir bulvių košė visada atrodo tinkama su kepta aviena, bet ne iš vienos nuobodžios bulvės, o virta kartu su kai kuriomis kitomis šakninėmis daržovėmis, pavyzdžiui, salierų šaknimis ir petražolėmis. Galite pridėti tų pačių morkų, kad tyrė gautų optimistišką apelsinų atspalvį. Tik tada, kai trinate bulvių košę su morkomis, nesmulkinkite trintuvu, o grubiai sutrinkite traišktuvu – bus gražiau. Pusė puodelio tarkuoto parmezano šią tyrę labai praturtins.

Kai mėsa jau beveik baigia kepti (jei turite kepimo termometrą, temperatūra storiausios dalies apačioje turi būti artima 60 laipsnių), padidinkite ugnį iki 160 laipsnių, nuimkite foliją nuo mėsos ir kepimo skardą su daržovėmis padėkite ant apatinės lentynos. Ten juos reikės vieną kartą apversti, kad glazūra tolygiai pasiskirstytų po jų paviršių. 

Maždaug po 40 minučių viskas bus paruošta. Išjunkite orkaitę, išimkite mėsą, vėl uždenkite folija ir padėkite ant didelės lėkštės ar lentos. Nenupjaustykite iš karto – leiskite sultims vėl įsigerti į vidų, kitaip jos nutekės, o mėsa pasirodys sausa. Kol mėsa ilsisi, pagaminkite mėtų padažą, kuris puikiai tinka avienai. Norėdami tai padaryti, paimkite krūva šviežių mėtų, nuplaukite ir nuplėškite lapus nuo stiebo. Tada sumalkite juos rankiniu maišytuvu ar virtuviniu kombainu kartu su česnako skiltele, maža šalotinių česnakų galvute, šaukšteliu cukranendrių cukraus, puse šaukšto baltojo vyno acto ir trupučiu vandens. 

Dabar belieka mėsą dideliu peiliu supjaustyti porcijomis ir patiekti kartu su keptų daržovių garnyru, bulvių koše ir padažu. Gero apetito!

Beje, jei net ir labiausiai išalkusiai kompanijai ryte liko pusiau suvalgyta avienos koja (taip nutinka), mėsos likučius supjaustykite plonais griežinėliais ir suvyniokite į pitos arba pitos duoną, suteptą graikišku tzatziki padažu. Tam jums reikės šiek tiek šviežių mėtų, likusių nuo vakarykščio padažo, agurkų, česnako skiltelės, šiek tiek citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus ir jogurto – idealu, žinoma, jei jis yra graikiškas. Nulupkite agurką, sutarkuokite ir išspauskite skysčio perteklių, česnaką perleiskite per presą, smulkiai supjaustykite mėtas, viską sumaišykite su likusiais ingredientais, druska ir pipirais. 

Padaryta!

Komentarai