Toskanietiška Tagliata (Tuscan tagliata, Tagliata toscana)



Tagliata yra patiekalas, pagamintas iš plonai supjaustytų greitai ant karšos ugnies keptos jautienos antrekoto griežinėlių.
Skirtingai nei Florencijos kepsnys, kurį sunku pasigaminti namuose, tagliata galima gaminti bet kurioje virtuvėje.


Tagliata, o tai reiškia supjaustyta, atsirado kaip patiekalas viename iš Pizos restoranų praėjusio amžiaus 70-ųjų pradžioje ir greitai išplito visoje Italijoje.

Kepsnys, supjaustytas ant kaulo, laikomas geriausiu patiekalui, tačiau ir kiti gabalai yra gana tinkami, pavyzdžiui, iš šlaunies, kurie suteikia visą minkštimo dalį be jungiamojo audinio intarpų. Gabalo storis gali būti nuo 1,5 iki 4 cm. Kuo liesesnė mėsa, tuo atsargiau ji turi būti kepama.

Namuose kepant tagliatą tinka ketaus kepsninė su grioveliais.

Jautienos antrekotas tagliatai greitai apkepamas keptuvėje iš abiejų pusių, kol viršuje susidaro rusva plutelė, o mėsa viduje pagal norimą iškepimą (su krauju, pusiau, be ir pan.). Iškepimo lygis well done – nerekomenduotinas.

Iškepus supjaustoma 45° kampu plonais griežinėliais. Dažniausiai patiekiama išdėliojant ant rukolos salotų ir pagardinus aromatintu alyvuogių aliejumi.




Sudėtis: 300 g jautienos antrekoto 2 porcijoms, pora šviežių rozmarino šakelių, pipirų grūdeliai, alyvuogių aliejus

Tagliata antrekoto negalima nei nuplauti, nei pasūdyti, nei sutepti riebalais. Kaip mėsininkas paruošia jums reikiamą mėsos gabalą, toks jis ir turėtų keliauti į keptuvę!



Prieš kepant porą valandų išimkite mėsą iš šaldytuvo.



Prieš kepdami būtinai nusausinkite mėsos paviršių popieriniu rankšluosčiu.

Keptuvė turi būti gerai įkaitinta. Jei patikrinimui yra termometras, keptuvės paviršiaus temperatūra turėtų būti didesnė nei 140°.



Vienos pusės kepimo laikas gali būti nuo 2 iki 5 minučių, priklausomai nuo gabalo storio ir norimo vidaus iškepimo laipsnio.

Kepimo metu galite švelniai pasukti antrekotą, kad jam būtų būdingas tinklelis.



Iškepus apvyniokite mėsą aliuminio folija ir palikite kelioms minutėms audinių skysčiams perskirstyti.



Pailsėjusį antrekotą aštriu peiliu 45° kampu supjaustykite plonais maždaug 1 cm storio griežinėliais.




Pagardinkite aromatintu alyvuogių aliejumi, kuriam nedideliame kiekyje aliejaus pašildykite rozmarino šakeles ir pipirų žirnelius.

Į aliejų su priekoniais įpilkite folijoje likusį mėsos padažą.

Kaip garnyras tradiciškai naudojama rukola su vyšniniais pomidorais, taip pat įvairūs daržovių garnyrai su kontrastingu skoniu.

Pastabos

Tagliat gamybos patirtis įgyjama net bandant vieną kartą Svarbiausia nebijoti!

Išties, viskas priklauso nuo mėsos kokybės.


Komentarai