Aušros vartai. Ostra brama. Lenkų okupacija


Aušros vartai, 1932 m. Foto Janas Brunonas Bulhakas (Jan Bułhak)

Lenkai kategoriškai nesutinka su Lietuvoje vyraujančia nuomone, kad netolimoje praeityje jie vykdė Vilnijos krašto etninį valymą. 

Kostas 2018-08-02 22:35 
Operacija Ostra brama - mitas. Armiją krajovą 1944 m. vasario mėn apginklavo SS. 1944 m. sausio mėn. AK Vilniaus apygardoje tebuvo keli šimtai akovcų. Liepos mėn. aštuoni tūkstančiai. Pulti Vilnių turėjo jungtinės Vilniaus ir Naugarduko paygardų daliniai - keliolika tūkstančių akovcų. Dauguma puolimą boikotavo, galu gale susirinko mažiau nei keturi tūkstančiai, iš kurių apie tūkstantį imitavo puolimą. Didžioji dalis net nepriartėjo prie vokiečių gynybos linijos. Stipriausia ir geriausiai vokiečių apginkluota 3-oji Vilniaus ap. brigada subyrėjo Ž. Pavilnyje, kur bandė pulti vokiečių traukinį. Virš 30 žmonių žuvo ir dabar palaidoti A. Pavilnio kapinėse. Didžioji dalis akovcų dėvėjo vokiečių uniformas ir skyrėsi tik baltai raudonu raiščiu ant rankos. Kitas stiprus dalinys - 3-asis Naugarduko btl subyrėjo atakuodamas vokiečių bunkerį Guriuose - 1.5 km iki vokiečių gynybos linijos. Į Vilnių daliniai įžengę NEBUVO. Miesto viduje sukilimą turėjo pradėti garnizon "DWOR" jokių rimtesnių susidūrimų neturėjo. Nužudė kelioliką lietuvių. Operacijai, AK daliniams įžengus į miestą, turėjo vadovauti "Ludwik" - AK Vilniaus ap. vadas ir NKVD agentas nuo 1940 m. Gatvėse akovcai surinko ginklus ir suformavo kp. "Jano" būrį, k. sovietai išvarė iš miesto liepos 15. ir t.t. 

Senukas 2018-08-02 23:16 
reiktų dar pridurti, kad vadinamą AK (iš tikro tai paprasčiausi banditai, kurių užduotis buvo kuo daugiau nužudyti lietuvių) apginklavo vokiečiai, nes anie vokiečiams prisižadėjo pulti ateinančius rusus, jų neįleisti į miestą, tačiau į ruskių kariuomenę neiššovė nei vieno šovinio. Supratę, kad vokiečiai prieš rusus neatsilaikys ir Vilnių jie užims, bandė pulti vokiečius, bet ir čia nieko neišėjo. Vokiečiai buvo žiauriai ir įžūliai apgauti, bet jau nebegalėjo jiems atsilyginti. Šitie banditėliai buvo drąsūs tik šaudyti neginkluotus ir niekuo nekaltus lietuvius, vien už tai, kad jie yra lietuviai, nes tam jie ir buvo susibūrę. Nei rusų, nei vokiečių pulti neišdrįso, nes buvo per silpnos kinkos.

Kostas 2018-08-03 10:18 
Pagrindinis jų tikslas buvo išsimaitinti. Todėl ir plėšė kaimiečius. Keisčiausia šioje situacijoje, kad švenčiama operacijos "Ostra bramos", kurios NEBUVO, metinės. Ostros bramos mitą sukūrė patys akovcai - Korab- Žebrykas ir kt. Norėjo tapt didvyriais. Vargus ar patys lenkai, švenčiantys šią sukaktį, supranta, kad jie švenčia tik mitą. Tik "Jurandui" baigėsi liūdnai. Kriaučiūnuose jį apiplėšė savi - pagrobė dolerius ir auksą. Dabar jo simbolinis kapas (nes tikrasis kapas Tuskulėnuose nerandamas) Rasose.

LVS 2017-10-14 13:45 IP: 94.11.34.52 
Kox tixlas lenkų fantazijų apie jų fantastišką pergalę toje Mūrinėje Ašmenoje, kur nuo pat pradžių kartojamas lenkų šaltinių melas. Kai kam dar yra teusi laimė kalbėti su tų įvykių liudininkais. Lenkų plepaluose sakoma: "Lietuvių savisaugos batalionas buvo įsitvirtinęs M. Ašmenoje, o narsūs lenkų AK "ereliai" šturmavo M. Ašmeną ir paėmė 320 Lietuvių į nelaisvę". Ir visa tai vyko šalia didelių vokiečių kariuomenės padalinių, prieš kuriuos, atseit, kovojo ta polska AK, kuri kaip faktiškai patvirtinta, buvo įsipareigojusi vokiečiams jau nuo 1943 m. pradžios nekonfliktuoti su vokiečiais ir gaudavo slapta iš jų ginkluotės atseit kovai prieš gudų partizanus ir gaudyti pabėgusius žydus. Faktiškai pagal mūšio dalyvių pasakojimą viskas buvo visai atvirkščiai. Vokiečiai, kurie jau matė artėjant frontą, išsidavė, kad jie čia globoja tą polską AK. Tikrumoje Lietuvių batalionas puolė tą M. Ašmeną, nes tai buvo didžiausia tam krašte AK bazė, kur jie lindėjo ginkluoti net nesislapstydami. AK čia turėjo ir ginklų ir gyvosios jėgos ir ne tik Ašmenoje, bet ir bazėse greta. Jie nebaudžiami terorizavo vietos ir apylinkių Lietuvius Todėl Lietuviams buvo būtina juos likviduoti, nors ir nelengva. Po kokių 8 val puolimo jau buvo apie 40 vyrų kritę, ta AK grupuotė gynėsi labai stipriai, nors ten daug namų jau degė. Staiga iš Vilniaus pusės pasirodė keli sunkvežimiai pilni vokiečių kareivių, kurie net nesiruošė padėti likviduoti tą AK bzę. Vokiečių aukštas karininkas užsipuolė Lietuvių karininkus, kad jie be suderinimo su Vermchtu vykdo šią akciją, įsakė mesti ginklus į sunkvežimius ir žygiuoti į Vilnių net dorai nesusitvarkius su nukautųjų palaidojimu. To savisaugos bataliono vyrai Vilniuje buvo uždaryti kareivinėse, išskirstyti ir kokių 5-10 dienų bėgyje išsiusti į Vakarų fronto vokiečių padalinius. Vokiečiai, matyt, skubėjo, kad nepasklistu žinios apie jų tikrą santykį su ta nusikaltėliška polska AK. Pons Jovaiša, geriau susirūpinkit tų savo polskų šaltinių, kuriais naudojatės patikimu. Ko gero rusai aiškiau parodė, kieno pusėje buvo karo metu Vinijos AK ir be ceremonijų jau pirmais mėn po karo sunaikino tą gyvatyną.
Lenkai savo šitą melą yra "įkėlę" į visas įmanomas interneto info svetaines, nes jiems verkiant reikėjo parodyti, kad jie buvo ne ginkluopta civilius naktimis terorizuojanti gauja o neva tai kovotojai prieš nacius. Paklauskit dar, jei turit, gyvų senių, jei Vilnijoje, ar jų vaikų, ar kas atsimena, kad net visoje Rytų Lietuvoje, karo metu būtu įvykdyta kokia nors akcija prieš vokiečių kariuomenę ar komunikacijas. Kelios smulkios, kurias vokiečiai laikė elementariu sabotažu. Tik po karo visi tie "didvyriai" prikūrė savo fantastiškų žygdarbių ir tos fantazijos buvo kurpiamos masisškai be jokios gėdos ar sąžinės.

1940: 
Jonas 2005-03-14 18:57
Armija Krajova Vilnije saude Vilniaus universiteto studentus - lietuvius, taciau niekas niekur apie tai nekalba. Mano mociutes brolis buvo susaudytas toje pacioje duobeje su kitais 35 jaunuoliais - jie visi uzkasti Rasu kapinese. Is tiesu - galetu tuo bent kiek pasidometi ir Vilniaus universiteto istorikai. Juk lietuviai studentai i si universiteta, atgavus Vilniu, buvo perkelti is Kauno ir cia lenku nacionalistu buvo susaudyti... 
-
Per pirmasias 2 savaites po Vilniaus atgavimo buvo iszudyta 17,000 lietuviu. Veliau zudymai buvo ziauresni ir metodiniski. Todel Bernardinu baznycioje rastu AK archyvu placiajai visuomenei neskelbia. Beje, dalis dokumentu perduoti Lenkijai ten sunaikinti arba uzslaptinti.

1941:
to Kriwis Gniazdowieckys, 2011 04 15 08:11
Artejant vokieciu armijai ir jai uzemus Lietuvos teritorija lenkai tiesiog naikino beginklius lietuvius. Is gimines liko tik dvi ir jas lenkai galvojo , kad nuzude , bet vokieciai isgelbejo. O lenkai tuo metu siautejo aukstaitijoje ir kardais kapojo visus lietuvius, paskui kaimus dar karta persukavo lenku raitiniku buriai, kurie tikrino ar nera pasilikusiu gyvu lietuviu ir juos rade pribaigdavo. Likusi gyva liudininke (jos parodymai yra nufilmuoti ir saugomi tikriausiai Lietuvos archyvuose) pasakojo, kaip karo pradzioje vieniems lenkams iszudzius visa seima, po kiek laiko jojo lenku raitininkai ir prijoje ju sodyba per atvira langa pasiziurejo i kraujuose gulincius iszudytus lietuvius ir pasidziauge lenkiskai "Ooo koks grazus vaizdelis!" Visa laime, kad jie nepastebejo suzalotu, bet dar gyvu dvieju lietuviu jaunos moters ir mergytes. Galvazudziams nujojus, moteris issinese ant ranku mergyte(dukterecia ir keliu vaziave vokieciai nuveze jas i Utena i ligonine. Visa medziaga apie ta genocida yra archyvuose. ta medziaga nufilmuota rode ir Lietuvos televizija. Juk is to kaimo atrodo gyvi liko tik trys zmones. Stai ka dare Lietuvoje like lenkai, jie vokieciams nesipriesino, jie naikino lietuvius ir tai nera paslaptis. Tai liudija gyvi ludininkai.

1944:
Nukentėjęs asmeniškai, 2011 08 11 11:20
... atvyko į tėvelių sodybą armijos krajovos smogikai, gal, koks 20 ginkluotų vyrų. Sustatė visus prie daržinės. Broliukas, kuriam buvo tik 12-ka metų slėpėsi daržinėj šiauduose, tai jį su durtuvais negyvai subadė... Vienas vyresnis pasakė, kad visus dabar sušaudys, nes esam lietuviai... Laikiau ant rankų dukrytę 2 mėnesių amžiaus. (aut.past. - mano mamą). Vienas lenkas liepė ją įmesti į šulinį, už tai sakė, kad paliks gyvą. Aš verkiau. Buvo siaubinga, spaudžiau prie krūtinės dukrelę, ją bandė iš mano rankų išplėšti, bet aš nepaleidau... Vyras neištvėrė ir puolė tą smogiką... Pargriovė jį ant žemės, pradėjo mušti, bet iš nugaros priėjo kitas lenkas ir iš pistoleto paleido šūvį jam į pakaušį). Vyresnysis kažką pasakė lenkiškai ir visi smogikai pakėlę ginklus pradėjo šaudyti. Mūsų buvo 14-ką žmonių... Likome tik 4 moterys ir 3 vaikai (mergaitės), nes 7-nerių Jonuką sušaudė su visais vyrais... Išaudė ne tik visus vyrus, bet ir mano anytą nušovė, nes ta labai garsiai verkė... Stipriai sumušė seserį, nes ta nesuprato lenkiškai... Neprievartavo, nes labai skubėjo. (kaip supratau buvo jau kelias sodybas aplankę ir bijojosi lietuvių partizanų) Susėdę į mašinas išvažiavo. Vienas dar paklausė manęs kūdikis berniukas ar mergaitė... Jei būčiau pasakiusi, kad berniukas - būtų nužudę ir jį... 

Juozas Šalčius 2020-11-21
Klausdavo:Czy poliak po paszportu? Jeigu ne, dzin kad kalbi lenkiškai.

Sakalas Gorodeckis 2020-11-21
Akovcai mano senelius ir dėdę, tėvą, tuomet urėdavusius prie Jašiūnų, 1943 buvo sustatę sušaudyti irgi vien už tai, kad lietuviais buvo. Bet akovcų karininkas pasirodė kilimo nuo Žemaitijos buvo, tai jį seneliai mokėję puikiai lenkiškai pradėjo gėdyti, kad savus bajorus žudote, tai šiam prabilo krislas sąžinės, tai taip išliko mūsų giminė.
"Lenkijos ministras: Lenkija nebuvo okupavusi Vilniaus krašto"
-
Siandien Lenkijos kariuomene dainuoja, kad Vilnius lenku

Zenonas Jančys
Patys lenkai didžiavosi, kad upeliai tvenkdavosi nuo lietuvių lavvonų, ir po daug metų psichologiškai tuo gąsdindavo likusius gyvus lietuvius: ar norit vėl kraujo upių pakartojimo? Šito pasakojimo dar buvo gyvas prieš 10-15 metų liudininkas, lenkas, buvęs laikrodininkas. Pati krikščioniškiausia tauta Europoje. Ir dar stebimės saracėnų, mongolų ordų žiaurumais. Žvėris - žmogaus prigimtyje. Keista, kad dar ir dabar Lenkijos politikai elgiasi be gėdos jausmo, be lašelio sąžinės.

Bronius Barauskas 2021-01-13
Dėl to Lietuva jungėsi į CCCP ir Laikinoji sostinė buvo perkelta į Kauną..
Smetona su vyriausybe persikėlė Kaunan.Jei ne rusai sneketumem lenkiškai arba lenkai visus kaip žydus kremariume ir dujų kamerose taip Lietuvius irgi parašė butu
"Lenkijos prezidentas apdovanojo Vilniaus ir Naugarduko kraštuose kovojusius lenkus"
"Kariai, kurie nepaprastai sunkiomis sąlygomis įrodė savo atsakomybę už tėvynę, įrodė tų kraštų lenkiškumą... "Mano kartai, "Solidarumo" kartai, AK tradicijos, kaip tam tikras nesurašytas svajonių, kurios apima brangius protėvių kraštus - Vilnių, Vilniaus kraštą. Lietuvą, Naugarduko kraštą ir visus kitus pakraščius - testamentas..." - kalbėjo B.Komorowskis. 

1998 vasario 16 isvakares:
„Įvykiai, sukrėtę Lietuvą“. O jei lietuvis būtų iššaudęs lenkų kaimą ?"
3w http://delfi.lt/.../ivykiai-sukrete-lietuva-o-jei...

Lenkijos ministras: Lenkija nebuvo okupavusi Vilniaus krašto (692) BNS 2009 m. birželio 1 d. 10:00
Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis prieš keletą dienų Lenkijos televizijos TVN 24 eteryje pareiškė, kad tarpukariu Lenkija Vilniaus neokupavo.

Komentarai