Donald Trump



Radau Facebook.

Taigi, Trumpo kadencija baigėsi.

Nors dabar aistros labai įkaitę, tačiau istorijoje Trumpo metai bus vertinami kaip vienas iš auksinių JAV periodų. Pax Trumpiana.

Nelabai kas prisimena, kiek purvo ir neigiamos retorikos buvo pilama ant Reigano, neprisimins ir šių dienų asmeniškumų.

Vertinant iš šono, JAV gyventojams tai buvo vienas iš sėkmingiausių laikotarpių:

- Iki prasidedant pandemijai, užimtumas mušė rekordus, neregėtas 3.5% nedarbo lygis, rekordiniai darbo šansai afro, ispanų, indėnų kilmės žmonėms,  veteranams ir moterims.

- Pagaliau žemiausių ir vidutinių pajamų sluoksnis pamatė reikšmingą realių pajamų augimą. Pirmą kartą per paskutinius  30 metų gyventojų pajamų augimas fiksuotas visuose JAV metropoliuose. 7 mln. žmonių iškelti  iš maisto talonų liūno. Afro ir ispanų kilmės amerikiečių skurdo lygis smuko rekordiškai.

- Akcijų rinkos tarp 2017-2020 kilo apie 30%, kas be abejo atsispindės pensijų fondų, t.y. visų dalyvaujančių sistemoje turte.

- 2020 spalio Gallup apklausa konstatavo, kad 56% amerikiečių gyvena geriau (net per pandemiją), nei prieš 4 metus.

- Plati mokesčių reforma ir dereguliacija (8 taisyklės panaikintos vs. 1 nauja), išlaisvinanti nuo perteklinio valstybės kišimosi į įmonių ir žmonių gyvenimą.

- Opportunities zonos (daugiausia orientuotos į afroamerikiečių gyvenimo šansų didinimą), Istorinių Juodaodžių koledžų ilgalaikis finansavimas (o ne pinigų kaulijimas reguliariai, kaip prie Obamos)) ir Kalėjimų reforma (FirstStep ACT), išlaisvinusi afroamerikiečius iš kalėjimo grėsmės dėl menkų nusižengimų ir padendanti sugrįžti į normalų gyvenimą po įkalinimo (iš rasisto Prezidento, taip).

- Peržiūrėta JAV nenaudingos (tiksliau, nesimetrinės, išnaudojamojo pobūdžio) prekybos ir kitos sutartys kaip kad Paryžiaus sutartis, NAFTA. Pagaliau atvėrė kelius konkurencingesniems JAV produktams į protekcionuotas kitų šalių rinkas. Taip pat pasirūpino 5G technologijų saugumu ne tik sau, bet ir savo partneriams.

- JAV tapo energijos eksportuotoju ir nulipo nuo ME naftos.

- Paskirti virš 230 Federalinių teisėjų ir 54 teisėjai į Apeliacinį teismą, kas užtikrins, kad teismai remsis įstatymais pagal konstituciją, o ne aktyvistų sampratą apie teisingumą.

- Pastatyta apie 400 mylių sienos, po ko nelegalūs sienos kirtimai smuko 87%.

- Na, ir išties sėkminga operacija WARP speed dėl COVID vacinos.

- 2019 metais pasiektas didžiausias CO2 emisijų sumažinimas vs. kitų šalių, oras tarp 2017-2019 tapo 7% švaresnis.

Užsienio politika taip pat buvo sėkminga:

- istorinės Abraomo sutartys, kurios lems taiką Artimuose Rytuose

- Ambasada Jeruzalėje

- Nė vieno naujo karo, tuo pačiu demonstruojant priešams determinaciją ( Peace through strenght) ) (labai sėkminga Irnano vyriausio teoristo likvidavimo operacija, rusų samdinių Sirijoje sunaikinimas ir mirtini ginklai Ukrainai).

- Pagaliau stojo prieš Kinijos grėsmę, pradedant IP vagystėmis ir baigiant kariniais reikalais bei šnipinėjimu JAV žemėje.

- Užkirto kelią Rusijos spaudimui energetikoje (per branduolinę energetiką Rumunijoje ir Lenkijoje,  NordStream2 blokavimu) (čia tas Prezidentas, kur Putino kišenėje.)

- po spaudimo vykdyti prisiimtus įsipareigojimus (o ne transatlantinių ryšių griovimu, kaip bliovė pagauti už rankos šuleriai (aka "inteligentą muša")) padvigubėjo NATO narių skaičius, vykdančių savo įsipareigojimus Aljansui, o rusų provokacijos deramai sutiktos (jau vien ką reiškia taktinio branduolinio ginklo atgrasymas)

- susigrąžino 56 ilgalaikius (t.y. pamirštus) įkaitus JAV piliečius iš 24 šalių.

- Sustabdė ydingą Irano sandorį ir baigė bičiulystę su Kubos diktatoriumi ir Venesuela, įvedant griežtas sankcijas

- Sutaikė Serbiją su Kosovu - taika Balkanuose.

- Visiškai sunaikinta ISIS Irake ir Sirijoje.

Trump kaip asmuo, visapusiškai rėmė pro-life, religinę laisvę ir kovojo su žmonių kontrabanda bei narkotikais (opiodų krizė). Uždraudė finansuoti ir aiškinti nemokslinę ir destruktyvią rasistinę Critical Race Teoriją federalinėje plotmėje (chapeau asmeniškai). 

Neabejotinai vienas geriausių JAV Prezidentų istorijoje.

Deja, greta darbinės kritikos, dažniausiai nepelnytai šmeižtas, juodintas, tyčia neteisingai interpretuojant ir iškreipiant pasakytus žodžius ir jų prasmę. Visais būdais bandytas nušalinti ir apdergti.  Dėl to tebūnie gėda mažai grupelei susireikšminusio burbulo žmonių, kurie pamynė savo misiją ir virto propagandistais.

Komentarai