Niujorkas. Ką pamatyti?

Norint neskubant pamatyti pagrindinius objektus užtenka savaitės, tačiau niekas nedraudžia būti ir ilgiau. Apskritai Jungtinėse Amerikos Valstijose galima klajoti nors ir tris mėnesius, nes būtent tiek galioja štampas pase, kurį gauni vos atvykęs į šalį.

Ko reikia keliaujant į JAV?
• ESTA – dokumentas, kuris patvirtina, jog asmuo turi teisę vykti į šalį be vizos. Jį galima gauti užpildžius anketą čia. Šį dokumentą turėti yra privaloma, nes jo yra prašoma pasų kontrolės punkte, oro uoste. ESTA paruošimo kaina – 14 JAV dolerių, ją gaunate elektroniniu paštu;
• Paso, kuris galiotų dar pusę metų po kelionės;
• Kelionės draudimo, kuris galioja Jungtinėse Amerikos Valstijose;
• Lėktuvo bilieto atgal namo. Asmenų, kurie neturi bilieto, patvirtinančio, kada asmuo išvyks iš šalies, pasienio darbuotojai pasilieka teisę į Jungtines Amerikos Valstijas tiesiog neįleisti.

Kur gyventi? 

Peržiūrėjus pasiūlymus internete ir perskaičius įvairiausius patarimus nusprendžiau, kad neturint pažįstamų ar draugų Niujorke, kurie galėtų priglausti, tikrai neblogas variantas yra pasirinkti Airbnb. Nors ir negyvenau pačioj Manhatano širdy kaip Blair iš Aukštutinio Istsaido, bet tikrai nebuvo prasčiau nei Danui Humphrey Bruklino lofte (kas žiūrėjo „Liežuvautoją“ – supras). Tikrai ne vienas ir ne du žmonės sakė, jog tai ne pats geriausias pasirinkimas, bet man jis patiko ir nieko blogo tame neįžvelgiau. Harleme žmonės kitokie, kitoks ir jų gyvenimo būdas, nes ten kvepia tikrąja Amerika. Drąsiai rekomenduoju nesivadovauti vien tik išgirstais atsiliepimais, nes kainos ir atstumo atžvilgiu iki centro – tai daugiau nei superinis pasiūlymas. Trise trylikai naktų trijų kambarių bute su atskira virtuve ir svetaine sumokėjome 1200 JAV dolerių – 30 JAV dolerių kainavo viena naktis vienam asmeniui.

Kaip keliauti mieste?
Metro. Jis ne tik greitas, tačiau pats patogiausias ir greičiausias susisiekimas nuo taško A iki taško B keliaujant mieste. Nėra pigu. Vienas įėjimas į metro stotį kainuoja 3 JAV dolerius ir galioja tol, kol iš jos išeini. Patartina rinktis daugkartinę kortelę, kurią galima nuolat pasipildyti, taip taupant laiką ir kaskart neperkant naujos. Ir aišku, jei tik leidžia galimybės, kuo mažiau važinėkit ir kuo daugiau vaikščiokit, nes įlįsdami į metro mes tiek daug visko praleidžiame pro akis ir tiek mažai pamatome.

Ką pamatyti?

„Top of the rock“ apžvalgos aikštelė – gražiausiai miesto panorama pamatyti, rekomenduoju būtent šią, Rockefellerio centre esančią apžvalgos aikštelę. Pakilus į 70-tąjį šio pastato aukštą atsiveria neapsakomas vaizdas: vienoje pusėje centrinis parkas, kitoje – Niujorko dangoraižiai su Empire State Building prieš akis. Kaina 36 JAV doleriai. Bilietus galite įsigyti internetu arba atvykus, vietoje.

• Amerikos gamtos istorijos muziejus (angl. American Natural Museum of History) – vienas didžiausių ir žymiausių muziejų pasaulyje. Muziejaus kolekciją sudaro milijonai kūrinių: žmogaus ir gyvūnų evoliucija, vandenynų gyvenimas, fosilijos ir dar daugiau įdomių dalykų. Beje, būtent čia buvo clmuojamos abi clmo „Naktis Muziejuje“ dalys. Hey dum dum, gimme gum gum! Apsilankymo šiame muziejuje kaina priklauso nuo jūsų pačių – moki tiek, kiek nori, menui išlaikyti.

























Komentarai