Bičių maitinimas žiemą (facebook)

Beskaitydama šį forumą, supratau, kad bitininkams vasarį aktualiausias klausimas yra maitinti ar nemaitinti bičių. Duoti kandi, ar neduoti. O gal sirupą? Iš karto pasakysiu, kad kandi gali būti sprendimas, tik ginkdie šiuo metu ne su visokiais priedais. Užmušite bites. Sirupas irgi ne sprendimas, todėl jei būtina, duokit elemntarią baltą kandi tešlą.

Trumpai apie ruošimą žiemai. Išėmusi paskutinė medų, lizdus iš karto siaurinu iki rėmų su perais skaičiaus arba iki 8-9 rėmų. Daugiaaukščiuose apatinio korpuso išimu kraštinius rėmelius, uždedu trečią korpusą ant lizdo (nuo liepos lizdas ant dviejų korpusų, pilnai užtenka) du viršutinius siaurinu iki aštuonių apie rugsėjo pradžią. Nemoku dar pilnais korpusais bitininkaut, tad naudoju diafragmas. Apatinis aukštas brokuojamas ir lydomas. Žiemoja tokiu būdu ant trijų korpusų, 8 rėmų kiekvienam.
Maisto duodu tiek, kad uždenginėt pradėtų uždiafragminius korius, jie sueina pavasarį už aukso kainą. Apie rugsėjo 20 dieną duodu apie 2-3 litrus inverto. 4 Kraštiniai lizdo rėmai dažniausiai būna dengti 100 proc, viduriniai 60-70 proc. Žiemot eina turėdamos apie 20 kg maisto.

Dabar apie nuotraukas. Toje, kur daug bičių, auginami perai (vasario 17 d., dadano 16 rėmų avilys). Kitos - daugiaaukštis bedugnis ant 145 rėmo, perų dar nėra, dugnas atviras). Daugiaaukščiuose bitės stovi tarp antro ir trečio aukšto, viršuje tik kamuolio viršūnėlė, maisto liko tiek, kad drąsiai galėtų žiemoti iki gegužės. Perų neaugina ir tai yra geriausias dalykas, koks gali atsitikti bitininkui. Būtų mano valia, neaugintų iki kovo vidurio. Bitės stovi ant priekinės sienos, išvada – negali būti kalbos apie jokius kandi ar kitokius maitinimus, rami kaip belgas.

Ten, kur bičių daug, dadano avilyje bitės auginasi perus, išėjusios į viršų ir užėmusios visas gatveles, išskyrus diafragmines. Bitės po truputį stumiasi į galinę sieną, bet jos dar nepasiekė. Aišku, kad kraštiniuose rėmuose dar likę mažiausiai po 2 kg maisto, vidiniuose po kokį kilą prie galinių sienų. Tikrinu kaltu arba virbalu, nieko nekilnoju ir diafragmų nestumdau. Viskas greitai ir tiksliai. Maisto minimaliai vertinant likę kokie 7-8 kilai, to visiškai pakaks mėnesiui, po mėnesio sekanti revizija (gal jau bus pavasaris prasidėjęs). Jei pasirodytų, kad maisto mažai, versčiau ant lizdo rudenį užakiuotą uždiafragminį korį su 3 kilais maisto.

Bitynas mano užpustytas už 120 kilų nuo gyvenamosios vietos, todėl neprilakstysi, bet situacija 3-4 savaitėms į priekį šitaip patikrinus šeimas, prognozuoti galima ramiai.

Taigi, tiek "trumpai" apie tai, kaip reikėtų vertinti, reikia dėt kandi ar nereikia.

Plačiau:
Bičių maitinimas (bitininkas.lt)
Bičių maitinimas ruošiant žiemai (medauskalnas.lt)
Kandi tešlos receptas (medauskalnas.lt)

Komentarai