Liudviko Andriulio praktiniai patarimai

Taigi, praktiniai patarimai, jei norite uždirbti gerai ir gyventi komfortiškai:

- Išmokite angliškai labai, labai gerai – čia ir humanitarams, ir moksliukams. Išmokti angliškai galima žiūrinti filmus ir serialus be vertimo. Išmokti GERAI angliškai galima tik skaitanti knygas. Labai gera anglų kalba – būtina gero gyvenimo sąlyga. Jei to neturi – teks labai labai stengtis kitur kompensuojant.

- Nesirūpinkite savo anglų kalbos tarimu. Rūpinkitės žodynu ir kalbos pojūčiu. Tai duoda tik knygos.

- Jei neturite aiškiai išreikšto plano, rinkitės profesiją ten, kur yra pinigų. Pinigų yra ir visada bus finansuose, telekomunikacijose, farmacijoje. Nesigėdykite sau pasakyti, kad renkatės tai, kas gal nėra visai įdomu, bet yra pelninga. Jei tapsite tos srities ekspertais, bus ne tik pinigų, bet ir įdomumo.

- Venkite idiotiškų studijų programų, stenkitės studijuoti Vilniuje, blogiausiu atveju – Kaune. Vilniuje geresnės pažintys ir daugiau pinigų. Bet Klaipėdos Universiteto kultūros vadybos diplomas yra vis tiek geriau, nei jokio.

- Lietuvoje yra tik vienas universitetas, kuriame gali gauti išsilavinimą, ir kurio diplomai kažką reiškia – VU – ir humanitarams, ir tiksliukams. Yra dvi profesinio rengimo mokyklos – programuotojams KTU, tiltų inžinieriams – VGTU – buvę institutai. Ten išmoko profesijos, bet nelavina. Visa kita yra aukštosiomis mokyklomis nevadinama.

- Geriau gera, nepraktiška akademinė studijų kryptis Vilniaus Universitete, nei keistas vadybos diplomas Kaune. Filosofijos bakalauras iš VU kelia mažiau įtarimų, nei Ekologijos Vadyba iš KTU.

- Lietuvos diplomai užsienyje nereiškia nieko, bet tai netrukdo susirasti gerą darbą užsienyje. Geras užsienio diplomas – padeda.

- Gerai mokykitės tam, kad padidintumėte savo sėkmės šansus ir išmoktumėte sunkiai dirbti.
- Mokykla duoda daugiau, nei universitetas.

- Stenkitės dirbti studijuodami, kuo anksčiau, tuo geriau.

- Nestudijuokite per ilgai. Niekam nereikia 26 žmogaus su dviem magistrais ir nuliu darbo patirties. Bus labai sunku rasti gerą darbą.

- Jei tik išeina, studijų metu nedirbkite kvailų fizinių darbų – padavėjo, vairuotojo ir t.t. Geriau įsidarbinti pardavimų vadybininku net kvailiausioje įmonėje – tai daug rimtesnis įrašas, nei geriausio padavėjo. Statykite karjeros laiptelius nuo pirmo kurso ir kasdien galvokite, kaip jūsų darbų sąrašas atrodys darbdaviui. Padavėjo neverta net rašyti.

- Nemeskite kelio dėl takelio – geriau didelė ir protinga įmonė, kur gali mokytis, nei kvailas darbas, mokantis keliais šimtais eurų daugiau. Čia jaunystėje – nuo trisdešimties niekada neimkite darbo, kuris moka mažiau, nei dabartinis.

- Nesitikėkite laimėti loterijoje ir tapti turtingu grodamas, piešdamas, ar sportuodamas.

- Jei tik įmanoma, nors kažkiek pastudijuokite užsienyje

Visas straipsnis – delfi.lt

Komentarai