Kaip Putinas padeda JAV atsikratyti „geopolitinės konkurentės Nr. 1“




Maksym Khylko, filosofijos mokslų kandidatas, tarptautinių santykių magistras (Kijevas, Ukraina)

Kaip Putinas padeda JAV atsikratyti „geopolitinės konkurentės Nr. 1“ arba galimos Rusijos intervencijos į Ukrainą geopolitinės pasekmės

Nustebinti pasyvios Vašingtono reakcijos į Rusijos intervenciją Kryme Vakarų apžvalgininkai rašo, kad JAV laivyno įvedimas į Juodąją jūrą galėtų efektyviau apmalšinti Putino įkarštį nei Obamos pareiškimas. Žinoma, turi teisę egzistuoti ir įprastas aiškinimas, kad atseit visa bėda ta, jog Obama – silpnas. Tačiau tikrosios priežastys glūdi truputį giliau.


Kas JAV yra svarbiau ilgalaikėje perspektyvoje: apginti Krymo priklausomumą Ukrainai ar visam laikui atsikratyti Rusijos kaip strateginės konkurentės? Rizikuoju spėti, kad antra. Dabar pasvarstykime, kokios Rusijai būtų „mačo“ Putino karinio įsiveržimo į Ukrainą pasekmės nuolaidžiaujant „išskydėliui“ Obamai.

1. Tarptautinis Rusijos įvaizdis bus sunaikintas. Rusija taps atstumta šalimi, tokia kaip Šiaurės Korėja, su visomis iš to plaukiančiomis pasekmėmis. Rusiją ne tik pašalins iš Didžiojo aštuoneto, bet ir politinių bei ekonominių santykių su ja lygmuo bus sumažintas iki minimumo. Būtinai bus įvestos ekonominės sankcijos. Rusijos nuomonė Sirijos, Irano ir kitais klausimais daugiau nieko nebedomins.

2. Neatlaikiusi karinių išlaidų naštos Rusijos ekonomika žlugs, kartu mažėjant naftos dolerių srautui. Rusijos agresyvumo išgąsdinta Europa skubės pereiti prie alternatyvių energijos šaltinių naudojimo, įskaitant skalūnų ir suskystintas dujas; netgi branduolinių reaktorių darbo Vokietijoje atnaujinimas gali būti laikomas mažesniu blogiu. Europa nenorės padėti Rusijai ginkluotis, toliau mokėdama milijardus už dujas. Visi supras, kad Putinas nesustos – toliau bus Baltijos valstybės, kuriose taip pat daug rusakalbių, ir štai tada Europa bus priversta įsitraukti į karą – ją įpareigos 5-asis NATO sutarties straipsnis.

3. Putino režimas sugrius po ekonomikos griūties, kuri neišvengiamai prasidės dėl naftos dolerių srauto sumažėjimo ir užsitęsusio karo – jis lengvas atrodo tik niekada iš tikrųjų nekariavusiems Putino generolams. Žmonės yra pasirengę pakęsti diktatorių tik tol, kol jis moka jiems daugmaž normalias algas.

4. Dėl kariuomenės susilpnėjimo Rusija praras galimybę kontroliuoti savo sienas. Jeigu, neduok, Dieve, bus karas – tai bus baisus karas. Taip, Rusijos ginkluotosios pajėgos yra kelis kartus didesnės už Ukrainos, bet kariauti tai reikės Ukrainos žemėje. Ir kad ir ką bepasakotų Kremliaus kontroliuojama TV, joks sutikimas su duona ir druska rytinėse Ukrainos srityse Rusijos kareivių nelaukia. Kai tiktai Rusijos armija įklimps vakarų fronte, kas tada sulaikys Kaukazą nuo naujo sukilimo? Jeigu agresija pastatys Rusiją už tarptautinės teisės ribų, kas tada sulaikys Japoniją nuo bandymų atgauti prarastas salas? Tarp kitko, Kinijos mokyklų vadovėliuose Rusijos Tolimieji Rytai vadinami „laikinai prarastomis teritorijomis“...

5. NATO šalys Europoje pagaliau pradės skirti daugiau lėšų gynybai, ko taip seniai ir nesėkmingai siekia Vašingtonas. Europiečiai mažino savo karines išlaidas guosdamiesi viltimi, kad Vašingtonas pervertina Maskvos agresyvumą. Putinas gali įrodyti, kad grėsmė anaiptol nėra pervertinta. Bus atkurta NATO vienybė.

Susumuokime. „Nedidelis pergalingas karas“, kaip tikriausiai Putinui žada generolai, nekariavę prieš armijas, didesnes nei Gruzijos (jos armijos anaiptol nemenkinant), gali baigtis ir pačios Rusijos, ir Putino režimo žlugimu. Su Amerikos geopolitine konkurente Nr. 1 bus baigta. Tada NATO narės Europoje sutiks didinti savo karines išlaidas, galų gale suteikdamos amerikiečiams galimybę susitelkti ties Ramiojo vandenyno regionu.

O kad dėl to nukentės Ukrainos žmonės – na, tokioms aukoms Obama tikriausiai yra pasirengęs. Juk jis nežiūri rusų televizijos – iš kurgi jam žinoti, kad amerikiečiams Ukraina, na, yra labai brangi.

Žinoma, Putinas visa tai supranta ir tikriausiai planuoja apsiriboti diversinėmis operacijomis bei ginklų dalinimu prorusiškiems radikalams Kryme, Donbase (per Azovą) ir Odesos regione (per Padniestrę), suteikdamas Ukrainos piliečiams galimybę patiems sukelti pilietinį karą. Bet tik sulaikyti stichiją Putino strategų suplanuotose ribose vargu ar pavyks – juk cinikų pakanka ne tik Kremliuje.

Šaltinis geopolitka.lt

Komentarai