Delfi komentatorius apie Europos priklausomybę nuo emigracijos

Radau tokį komentarą delfi.lt portalo straipsnyje:

Izraelio ekspertai perspėja dėl galimo Europos žlugimo

Kareivio nužudymas Londone, pogromai Švedijoje ir pasikėsinimas į kareivio gyvybę Prancūzijoje - visa tai eilinį kartą pakėlė klausimą dėl nesibaigiančios musulmonų imigracijos į Europą pasekmių. "Europa prarado norą gyventi kaip Europa", pareiškė Rytų tyrinėtojas, profesorius M.Keidaras iš Bar Ilano universiteto, tvirtindamas, kad greitu laiku Europos veidas neatpažįstamai pasikeis. Jo nuomone, šiuolaikinė Europa persikrausto į muziejus, virsta istorija, užleisdama savo vietą islamui. "Jeigu Europos lyderiai greitu laiku neužkirs kelio imigracijai, mes išgirsime priešmirtinę kontinento agoniją, tokio kontinento, kurį įpratome matyti", pabrėžė ekspertas.
Kai kurių apžvalgininkų nuomone, pabandyti apjungti visus trys įvykius Britanijoje, Švedijoje ir Prancūzijoje į vieną reiškinį, kurio bendras vardiklis islamiškasis ekstremizmas - užsiemimas demagogams. Tačiau neįmanoma ignoruoti to fakto, kad pagrindiniai trijų liudnų įvykių vykdytojai yra imigrantai iš islamiškų Afrikos šalių.

Profesoriaus C. Libmano, kuris tyrinėja musulmonų mažumos įtaką Europoje, nuomone neįmanoma interpretuoti paskutinius įvykius kitaip kaip radikalaus islamo pasireiškimu.
"Be jokių abejonių, ekonominiai sunkumai provokuoja neramumus ir musulmonų imigrantai esti blogesnėje situacijoje negu europietiška buržuazija, bet tai juk ne tik ekonominės situacijos pasekmės. Juk didelė bedarbystė egzistuoja ne tik tarp musulmonų jaunimo, bet ir vietinio, kaip pavyzdžiui Ispanijoje", pažymi C. Libmanas.
"Musulmonai turi vaisingą dirvą mečetėse, kuriose jiems pamokslaujama apie tai, ko jie neturi, aiškinama, kad jie nepriklauso šiai visuomenei ir yra nepageidaujami ir kad vienintelis problemos sprendimas yra šalis su arabų-musulmonų dauguma. Būtent tai ir yra pagrindinis visų neramumų atskaitos taškas", mano ekspertas.
Profesoriaus Libmano žodžiais, Švedija yra ryškiausias pavyzdys to, kaip ši liudna situacija vystosi Europoje: imigrantai, be skatiko kišenėje, atvyksta iš varganų šalių, gauna gyvenamą plotą, išsilavinimą, socialines išmokas ir tvirtą pagrindą tam, kad įsitvirtintų sėkmingoje europietiškoje valstybėje, bet jie vistiek pastoviai reiškia savo nepasitenkinimą esama padėtimi.
"Tie pagrindai, kuriuos jie gavo čia, neįmanomi kitose šalyse, sąlygos žymiai geresnės už tas kuriose jie gyveno anksčiau. Ir nors egzistuoja skirtumas tarp turtingų ir vargšų,įvairūs nepritekliai, bet tokia ekonominė atskirtis egzistavo ir jų šalyse, kurias valdė turtingas tironas", teigia ekspertas.
"Švedija, kur turtingųjų klasė - tie patys piliečiai, o ne tironai, teoriškai suteikia imigrantams visas galimybes pasiekti turtingųjų lygį, jeigu pasiseks. Kai kurie iš jų sėkmingai integravosi į Švedijos municipalinę ir valstybinę politiką. Ten nėra spaudimo musulmonams, netgi atvirkščiai - jie yra visaip skatinami. Ir visdėlto mes tampame smurto išpuoliu liudininkais", priduria profesorius Libmanas.
Profesoriaus M. Keidaro žodžiais, galutinis šio proceso rezultatas žinomas iš anksto - šiuolaikinės Europos, tokia, kokia ji yra dabar, žlugimas.
"Europiečių lankstumas, kurį musulmonai traktuoja kaip silpnumą, taip lygtai jie gautų Europą dovanų, ir yra šio proceso rezultatas. Jie savanoriškai neįsilieja į visuomenę, užpildydami ištisus rajonus savo kultūra, kurią jie atsivežė su savimi, jie nežino vietinės kalbos ir ekonominių realijų, pasilikdami savo anklavuose. Kartą vienas Alžyro kilmės prancūzas pasakė man, kad jie nepersikraustė iš Alžyro į Prancūziją. Jie atsivežė Alžyrą į Prancūziją", pasakoja M.Keidaras.
Pagrindinė problema ekspertų nuomone yra demografija.
"Jeigu jie norėtų integruotis į visuomenę, kaip to tikėjosi Europos lyderiai, nebūtų jokių problemų. Bet kadangi jie nori pasilikti savo identitetą, o pakeisti būtent Europą, tai jau tampa didele problema", aiškina M.Keidaras.
Tuo pačiu Europos lyderių svajonei apie tai, kad antroji ir trečioji imigrantų karta sėkmingai isilies į Europos bendruomenę ir taps jos normaliais piliečiais, nelemta išsipildyti. Pagrinde tai neįmanoma todėl, kad jaunos kartos tėvai ypatingai rūpinasi tuo, kad jų vaikai pasiliktų islamo tradicijoje, o neisilietų į šiuolaikinę Europos bendruomenę.

Komentarai