Blogiausias maistas pasaulyje - sumuštinis




Jungtinės Karalystės mokslininkai perspėja, jog visų taip mėgstami sumuštiniai – tiesus kelias į kapus.

Pasirodo, jog baltą duoną, sviestą ir raudoną mėsą valgantys žmonės labiau rizikuoja mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų nei tie, kurie maitinasi sveikai.

„The Daily Mail“ skelbia, jog tokia mityba itin žalinga sveikatai, nes minėtuose maisto produktuose gausu riebalų ir cukraus.

Tyrime dalyvavo daugiau nei 5 tūkst. valstybės tarnautojų,. Nustatyta, jog tie, kurie dažniausiai valgė keptą ir saldų maistą, apdorotą raudoną mėsą, baltą duoną, daug sviesto ir grietinėlės labiau rizikavo mirti jaunesniame amžiuje ar senatvės sulaukti labai ligoti.

Tyrimo rezultatai – dar vienas įrodymas, jog tokia nesveika mityba yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl vien Jungtinėje Karalystėje per metus širdies ir kraujagyslių ligos pasiglemžia 94 tūkst. gyvybių.

Tyrimo rezultatai skelbiami leidinyje „The American Journal of Medicine“.

Tyrimui vadovavusi mokslų daktarė Tasnime Akbaraly iš Nacionalinio sveikatos ir medicinos tyrimų instituto Prancūzijoje sako štai ką: „Mitybos įtaka žmogaus sveikata tiriama jau seniai, tačiau nedaug kas analizavo maisto svarbą žmogaus sveikatai vėlesniame amžiuje“.

„Mūsų tyrimas aiškiai parodė, jog tinkama mityba gali užkirsti kelią sveikatos problemoms senatvėje, o atsisakius tokio maisto kaip balta duona ar raudona mėsa galima išvengti chroniškų širdies ir kraujagyslių ligų“, - teigia mokslų daktarė.

1985-2009 metais mokslininkai stebėjo 3 tūkst. 775 vyrus ir 1 tūkst. 575 moteris, kurių amžiaus vidurkis siekė 51 metus. Kas penkeri metai buvo renkama informacija apie jų sveikatą, siekiant tiksliai nustatyti mirtingumą ir chroniškų ligų paplitimą.

Idealia senatve mėgautis pavyko tik 4 proc. tyrimo dalyvių. Ideali senatvė – senėjimas be sunkių chroniškų ligų, geri fizinių ir protinių gebėjimų rodmenys. Maždaug 12 proc. per tą laiką patyrė nemirtiną širdies smūgį ar nestiprų insultą, o 3 proc. mirė nuo širdies ar kraujagyslių ligų.

Anot specialistų, tie, kurie nebandė maitintis sveikai, labiau rizikavo mirti anksčiau laiko – tiek nuo širdies ligų, tiek nuo kitų sveikatos sutrikimų.

Tie, kurie maitinosi žalingais produktais (valgė daug kepto ir saldaus maisto, raudonos mėsos), idealios senatvės tikimybę sumažino iki minimumo.

Komentarai