Andrius Kubilius: "Dėl V.Uspaskicho ir R.Pakso vedybų iš reikalo"

Šį savaitgalį skubotai sušauktuose Tvarkos ir teisingumo bei Darbo partijų tarybų posėdžiuose pritarta šių partijų jungimuisi. V.Uspaskicho ir R.Pakso vienijimasis nėra kas nors netikėto arba kas nors, kas iš esmės keistų Lietuvos politinį paveikslą.

Nors teigiama, kad tariamasi buvo porą metų, bet akivaizdu, kad karštligiškai skubama jungtis prieš vienos iš besijungiančių partijų teisminį bylos nagrinėjimą. Taip kartais būna – vedybos iš reikalo: skubios ir be skrupulų. „Tvarka ir teisingumas“ dalyvauja V.Uspaskicho susigalvotoje priedangos schemoje, neuždavinėdama savo būsimiesiems vedybų partneriams kokių nors nepatogių klausimų. Kaip paprastai, vedybos iš reikalo yra paremtos ne kokiomis nors vertybėmis.

Kas vienija abi partijas – tai Rusijos pėdsakai jų veikloje, nuo Borisovo milijonų, skirtų R.Pakso rinkimams iki V.Uspaskicho pastangų gauti politinį prieglobstį Maskvoje. Pridėjus prie šio dueto V.Tomaševskio lenkiškai-rusišką aljansą, kaip skelbiama savo rinkiminį pasjansą derinusiam Kremliaus administracijoje, gauname aiškų vaizdą – drumzlinas Rytų blokas Lietuvos politikoje vienijasi.

Socialdemokratai, nerūpestingai rinkdamiesi koalicijos partnerius, yra priversti būti tokios vestuvių puotos liudininkais. Jaunavedžiai tokius liudininkus stumia į stalo pakraštį, tačiau toliau visi mandagiai šypsosis ir dainuos bendras užstalės dainas. Galima prognozuoti, kad dainų melodijose vis dažniau girdėsis „Rosatom“ ar „Gazprom“ muzikos leitmotyvas.

Tai, kad Pakso-Uspaskicho darinys vienijasi yra dėsninga. Dėsninga turėtų būti ir to pasekmė – tai kas ateina iš praeities, galų gale praeityje ir turės pasilikti.

Jeigu Lietuva ir toliau judės nuoseklia vakarietiškumo trajektorija, Lietuvos politinis gyvenimas turės keistis ir apsivalyti: vis mažesnę įtaką turės rytų papročiai, vis daugiau erdvės atsivers vakarietiškai politinei kultūrai. Vedybos iš reikalo Lietuvos politiniame gyvenime yra paskutinis iš praeities ateinantis atsidūsėjimas, kuris nebrėžia jokios perspektyvos ir todėl neturi jokios ilgalaikės ateities.

Šaltinis politika.lt

Komentarai