Darbo partijos jungtuves su Tvarkos ir Teisingumo partija



Darbo partijos jungtuvės su Tvarka ir Teisingumu. Politologų komentarai (politika.lt)

Čia mane labiausiai domino komentarai. Paryškinau.



Mažvydas Jastramskis, politologas: Manau, kad jungimąsis abipusiai naudingas.

Pirma, tvarkiečiai gali nujausti, kad kituose rinkimuose jiems bus sunku perlipti penkių procentų barjerą. Nedaug virš jo surinko praėjusiuose rinkimuose, o buvimas valdžioje populiarumą numuša net ir prie geros ekonomikos paprastai. Todėl jungdamiesi save išsaugo kaip reikšmingą politinę jėgą.

Antra, darbiečiai draudžiasi tuo scenarijumi, jeigu byla baigtusi sprendimu partiją uždaryti.

Trečia, ne karta kalbėta, kad jų rinkėjas panašus. Tai lietuviškas kairysis, šiek tiek geriau vertinantis sovietmetį, norintis kairiųjų reformų ekonomikoje.

Galiausiai susijungę jie esmingai keičia jėgų pusiausvyrą tiek vyriausybėje, tiek partinėje sistemoje. Vyriausybėje socdemai nebedominuotu, o turėtu tartis su tokio pačio svorio partneriais. Tikimybė, kad keisis premjeras, yra. Socdemams nepasiduodant spaudimui, jie gali eiti į opoziciją ir ten augintis reitingus, tikintis kituose rinkimuose laimėti triuškinama persvara. Kalbu apie šį naują darinį, TT ir DP susijungus.

Linas Kojala, žurnalo „Tribūna“ redaktorius: [Partijų susijungimą] vertinu natūraliai: vienų idėjiniai klodai, kintantys su kiekvienais rinkimais, išsisėmė, Paksas kaip lyderis atrodo labai silpnas, todėl partijos perspektyvos miglotos; kiti tamposi po teismus ir rizikuoja suskilti į gabaliukus, jei teisėsauga priims griežtus sprendimus. Todėl naudinga abiems pusėms suformuoti tam tikram elektoratui patrauklią partiją.

Kas iš to kitoms partijoms sunku kol kas pasakyti. TS-LKD nepraloš, net minimaliai, nes tvarkiečiai buvo priskiriami dešiniems, tik radikalesniems, o toks susijungimas juos apskritai išspjauna iš ideologinių rėmų. Socdemai turbūt nesidžiaugs, nes oponentų fragmentacija yra naudingesnė, nei sinergija. Bus įdomu pamatyt, ką jie bent jau formaliai įvardys savo pamatinėmis idėjomis ir koks vaidmuo tame teks Viktorui su kitais buvusiais darbiečiais.

Neaiškus naujos partijos tvarumas pakitus aplinkybėms, nes nemažai skirtingo tipo asmenybių ir ambicijų. Jau dabar tvarkiečiai kalba, kad vienas šokiruotas naujienos apie susijungimą, o kiti ramiai postringauja apie perspektyvą.

Jonas Survila, politologas: Matome procesą, kurio kontūrai jau buvo pradėję ryškėti tik suformavus naująją koaliciją. Socialdemokratai tapo mažuma koalicijos viduje, aplink Viktorą Uspaskich ir Darbo partiją susivieniję mažesnieji koalicijos partneriai tapo stipresne jėga parlamente negu socialdemokratai. To įrodymas buvo balsavimai dėl darbiečių imuniteto panaikinimo ir dėl kitų metų valstybės biudžeto, kurių metu socialdemokratus koalicijos partneriai buvo išdavę ir naują vyriausybę nuo fiasko išgelbėjo tik opozicijos balsai. Tad dabar tik dar aktualesnis klausimas taps klausimas – kas iš tikrųjų vadovaus šiai koalicijai ar de jure premjeras Butkevičius ar de facto vadas Uspaskichas?

Rasa Juknevičienė, TS-LKD frakcijos Seime narė: Abi partijos turi problemų. Viena – TT labai silpsta, kita – teisme. Tikisi išspręsti. Abi yra stipriai prorusiškos, tai jas vienija. Galiu tik spėlioti, kad už tokių sprendimų stovi dideli interesai. Socdemai tampa mažuma Vyriausybėje, rimčiausias iššūkis yra jiems.


Rasos Juknevičienės pamąstymą paryškinau visą.

Komentarai