Biurokratai



Oficiali statistika rodo, kad sunkmečiu dėl nedarbo augimo, įmonių bankrotų, masinės emigracijos Lietuvoje vis labiau mažėjo mokesčių mokėtojų, o jų išlaikytinių liko kone tiek, kiek ir buvo iki tol.

2012 metų pirmojo pusmečio „Sodros“ duomenimis, Lietuvoje buvo 1 mln. 238 tūkst. dirbančių asmenų, tačiau net apie 220 tūkst. jų ėmė algą iš valstybės ar savivaldybių biudžetų. Žinoma, ši mūsų šalies masteliu didelė biudžetininkų armija nėra vien valdininkai, bet ir bibliotekininkai, gydytojai, mokytojai ir pan.

Tačiau ir valstybės tarnautojų, įskaitant statutinius pareigūnus, pajėgos atrodė įspūdingai - jų būta net 71,65 tūkst. Beje, pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje ir bedarbių buvo beveik tiek pat, kiek ir išlaikomų valstybės - apie 213,2 tūkst., iš kurių apie 33,7 tūkst. gyveno iš valstybės mokamų pašalpų.

Naudą skaičiuos dar savaitę

Esant tokioms pražūtingoms valstybės ateičiai mokesčių mokėtojų ir iš jų išlaikomų tarnautojų proporcijoms, vyriausybinė Saulėlydžio komisija deklaravo, kad net ketverius metus ji veikė labai intensyviai ir esą naudingai.

Pranešama, kad Vyriausybėje sukurta ir jai pavaldžiose įstaigose savo filialų pristeigusi komisija nuolat „teikė pasiūlymus dėl strateginio valdymo ir valstybės biudžeto formavimo sistemos tobulinimo, viešojo valdymo efektyvumo ir veiksmingumo, valstybės institucinės sandaros tobulinimo, valstybės tarnybos tobulinimo, viešųjų paslaugų sektorių struktūrinių reformų bei efektyvaus valstybės turto valdymo“.

Beveik ketverius metus trukusios Saulėlydžio komisijos veiklos naudos, pasirodo, nežino ne tik premjeras A.Kubilius, bet ir jos ataskaitą rengusi laikinoji Vyriausybės kanclerė Jurgita Šiugždinienė. Ji vakar „Respublikai“ prisipažino, kad norint sužinoti tikslią Saulėlydžio komisijos darbų naudą tam prireiks dar savaitės.

„Komisijos ataskaitą pristatysime kitą pirmadienį, tad dar teks palaukti su rezultatais, - sakė J.Šiugždinienė. - Tuomet žinosime ir tikrą finansinę, ir kitokią naudą. Ar aš jos nežinau šiandien? Žinoma, kad žinau, juk pati rengiau tą ataskaitą. Bet palaukime dar savaitę ir tuomet viską sužinosime“.

Komentarai